Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Mια «νέα» τοπική αυτοδιοίκηση...

Γράφει ο Ιωάννης Κ. Μπούνδρης 

Δεν είναι πια μυστικό ότι η νέα γενιά είναι η ηλικιακή ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Ένα μεγάλο τμήμα του υψηλά καταρτισμένου νεανικού προσωπικού βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό, ενώ οι δείκτες της νεανικής ανεργίας διαρκώς αυξάνονται. Οι νέοι στερούνται επιλογών και διεξόδων, ενώ απέχουν συνειδητά αλλά και συστημικά από την πολιτική την οποία καταλήγουν να ισοπεδώνουν και να απορρίπτουν αφήνοντας στα ίδια πρόσωπα να διαχειριστούν το μέλλον τους. 

Είναι γεγονός, ότι ακόμα και η ενασχόληση κάποιων νέων, σε κάποιες θέσεις ευθύνης δεν αρκεί να ανατρέψει την εγκατεστημένη πολιτική πρακτική καθώς η άσκηση εξουσίας σε κεντρικό επίπεδο στηρίζεται σε κάθετες και αρχηγοκεντρικές δομές που περιορίζουν τη συνδιαμόρφωση και την ουσιαστική συμμετοχή. Αυτό συμβαίνει ωστόσο σε σημαντικά μικρότερο βαθμό στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου η πολιτική ασκείται σε πιο περιορισμένη κλίμακα, τα προβλήματα καταγράφονται ευκολότερα και οι λύσεις αγγίζουν εξίσου άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη. Ειδικότερα στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, αντικαθιστώντας συχνά έναν ουσιαστικά ανύπαρκτο κοινωνικά κρατικό μηχανισμό. 

Οι νέοι έχουν ευθύνη να συμμετέχουν μαζικά, να προσφέρουν και να σχεδιάσουν το αύριο της τοπικής κοινωνίας με έμφαση στη γνώση, στην καινοτομία και στην ανθρωπιά αρνούμενοι τον περιορισμένο ρόλο του επικριτικού παρατηρητή. Οι επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για κάθε νέο που σίγουρα μπορεί και επιβάλλεται να θέλει να είναι χρήσιμος, επιχειρώντας τα εφικτά, αυτά που μπορούν σήμερα να αλλάξουν και να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη από αύριο. 

Από αυτά θα ξεκινήσουμε λοιπόν, καταγράφοντας κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, σχεδιάζοντας λύσεις, συναντώντας ξανά τη νέα γενιά, πιστεύοντας σε κάτι «νέο» και στο καλύτερο που σίγουρα αξίζει στην πόλη μας.