Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Χρειάζεται διάθεση, προσπάθεια και δουλειά, από ανθρώπους που μπορούν και έχουν μάθει να δουλεύουν!

To ερώτημα της εφημερίδας "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ": Αν μπορούσατε να ζητήσετε μόνο ένα πράγμα από την κεντρική εξουσία, τι θα ζητούσατε;

Η απάντηση του υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Αράπογλου:

Υπάρχουν αρκετά που θα μπορούσε να ζητήσει μια νέα Δημοτική αρχή. Επειδή όμως το ερώτημα περιορίζει το πλήθος των απαντήσεων σε μία, θα επιλέξω κάτι γενικότερο που περιλαμβάνει πολλά: το σεβασμό προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Σεβασμό στο ρόλο της Α’ βαθμιας Αυτοδιοίκησης, διότι είναι κατά κοινή ομολογία, ο πιο προσιτός και ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη. Ο δήμαρχος είναι εκείνος που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τις ανάγκες τόσο σε επίπεδο γειτονιάς, στο κύτταρο δηλαδή της κοινωνίας μας, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Σήμερα που η ανάγκη ύπαρξης δομών κοινωνικής στήριξης είναι μεγαλύτερη, ο ρόλος του δήμου καθίσταται ακόμα σημαντικότερος.

Σεβασμό επίσης, στη διοικητική αυτοτέλεια και αποφυγή περιορισμού της ανεξαρτησίας των ΟΤΑ, με πρόσχημα την οικονομική κρίση που βιώνουμε.

Σεβασμό στις οικονομικές ανάγκες των Δήμων, αφού είναι γνωστό σε όλους, ότι οι πόροι έχουν σε μεγάλο βαθμό περικοπεί, παρότι με τον Καλλικράτη, υποχρεώσεις και ευθύνες έχουν αυξηθεί. Παράλληλα, η κατάργηση σημαντικότατων δομών και υπηρεσιών (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες κ.λπ.), δημιουργούν νέες ελλείψεις και προβλήματα.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προωθήσουμε λύσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας - αν η επιλογή της τοπικής μας κοινωνίας είμαστε εμείς - και κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, διεκδικώντας παράλληλα τον οφειλόμενο σεβασμό της κεντρικής εξουσίας προς την Αυτοδιοίκηση. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Χρειάζεται διάθεση, προσπάθεια και δουλειά, από ανθρώπους που μπορούν και έχουν μάθει να δουλεύουν!