Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Προστασία του Κηφισσού

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελινός 

Το τελευταίο διάστημα έχει κατατεθεί για δημόσιο διάλογο πρόταση για μεταφορά του Δημοτικού Αμαξοστασίου από το Άλσος στην περιοχή «Χαμόμυλο». Ότι οι παράνομες δημοτικές εγκαταστάσεις πρέπει να μεταφερθούν από το Άλσος είναι μια άποψη καθαρά περιβαλλοντική, έχει ομόφωνα γίνει δεκτή στο παρελθόν από το Δημοτικό Συμβούλιο (ενδεικτικά αναφέρω 2008-2009) και σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα της κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί αναφορικά με την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.
Τμήμα της περιοχής «Χαμόμυλο» περιλαμβάνεται στη ζώνη προστασίας του Κηφισού και οι νομοθετικοί περιορισμοί που προστατεύουν τον ποταμό πρέπει να ληφθούν υπόψη για την τεκμηρίωση της πρότασης. 
Από το 1994 η κατάσταση του Κηφισού ήταν τόσο άσχημη ώστε εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για τη διαφύλαξή του. Όμως, 20 χρόνια μετά το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 632/27-6-1994) για τον καθορισμό των ζωνών προστασίας του, ο Κηφισός παραμένει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος στην πολύπαθη Αττική.

Οι εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές των Δήμων Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και των Κοινοτήτων Άνοιξης, Εκάλης και Κρυονερίου (Ν. Αττικής) καθορίζονται ως ζώνη προστασίας του ποταμού Κηφισού και των ρεμάτων που εκβάλλουν σ’ αυτόν. Ειδικότερα η ζώνη αυτή, που εκτείνεται από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια έως την Πάρνηθα και της Κοινότητες Άνοιξης και Κρυονερίου, χωρίζεται δε σε δύο περιοχές Α & Β.
Χάρτης 1
Στην περιοχή Α περιλαμβάνονται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της κοίτης του ποταμού Κηφισού και καθορίζονται ως ζώνη περιβαλλοντικής αγωγής, υπαίθριας αναψυχής και γεωργικής χρήσης και δεν επιτρέπεται η δόμησης και αλλοίωση της φυσικής μορφής του τοπίου με έργα κάθε είδους.
Χάρτης 2
Χάρτης 3
Επιτρέπονται στην περιοχή Α μόνο:
α) Δημόσια, Δημοτικά η Κοινοτικά έργα για την εξασφάλιση και προστασία της χλωρίδας και πανίδας και την αποκατάσταση και ανάπλαση του τοπίου.

β) Υπαίθρια και στεγασμένα περίπτερα αναψυχής η περιβαλλοντικής αγωγής (κιόσκια) από λιθοδομή με μέγιστη καλυπτόμενη επιφάνεια πενήντα(50.00) τ.μ. και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τρία και μισό μέτρα (3,50μ.) υπεράνω του οποίου επιβάλλεται η κατασκευή κεραμοσκεπούς στέγης ύψους μέχρι ενός μέτρου και είκοσι εκατοστών του μέτρου (1,20 μ.). Ο μέγιστος αριθμός περιπτέρων ανά χλμ. μήκους ζώνης ορίζεται σε δύο (2)

γ) Κατασκευή έργων προστατευτικής και περιβαλλοντικής διευθέτησης του ρέματος.

δ) Έργα τεχνικής υποδομής από το Δημόσιο η Δημόσιους φορείς κοινής ωφελείας μικρής κλίμακας που δεν θίγουν τη φυσική γεωμορφολογία του χώρου.

ε)Για όλες τις κατασκευές και τα τεχνικά έργα που επιτρέπονται στην περιοχή Α επιβάλλεται τόσο κατά τη μελέτη όσο και κατά την κατασκευή τους, να λαμβάνονται μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού χαρακτήρα της κοίτης και των πρανών του ρέματος.

στ) Νομίμως υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του 632/94 Προεδρικού Διατάγματος στην περιοχή Α εγκαταστάσεις βιομηχανιών – βιοτεχνιών -κτηνοτροφικών και λοιπών ειδικών κτιρίων επιτρέπεται να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας τους μόνον αφού συνταθεί και εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην οποία υποχρεωτικά πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος περί την κοίτη και βελτίωσης της αισθητικής του τοπίου και των εγκαταστάσεων και υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα σύμφωνα με αυτήν. Ο συνολικός χρόνος λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών δεν μπορεί πάντως να υπερβαίνει την δεκαετία από της δημοσιεύσεως του παρόντος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν ανανεώνεται η υπάρχουσα άδεια και διακόπτεται η λειτουργία της. Στις παραπάνω εγκαταστάσεις απαγορεύεται κάθε επέκταση.

Πρέπει να ανατεθεί στις τεχνικές και νομικές υπηρεσίες του Δήμου να εξετάσουν το θέμα από την πλευρά των αρμοδιοτήτων τους σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κατάσταση και το ΠΔ 362/94, έτσι ώστε να γίνει περισσότερο γόνιμος ο διάλογος και ταυτόχρονα να επανέλθει στην επικαιρότητα η σωτηρία του Κηφισού.