Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Κάλεσμα

Γράφει ο Παναγιώτης Γαλάνης 

Οι περισσότεροι από εμάς, τους νεότερους σε ηλικία, αντιμετωπίζουμε την ενασχόληση με τα κοινά (ακόμα και τα τοπικά που καθορίζουν την καθημερινότητά μας) με αδιαφορία, έντονη επιφυλακτικότητα, ακόμα και απέχθεια! Ίσως γιατί αποδίδουμε, στους μεγαλύτερους και σε όσους μονοπωλούν εδώ και χρόνια την τοπική πολιτική σκηνή, την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πόλη μας και η χώρα μας. Συνήθως περιοριζόμαστε στην αυστηρή κριτική, στη διατύπωση παραπόνων, στη γκρίνια και στην απαξίωσή τους, χωρίς να παίρνουμε την απόφαση να ασχοληθούμε ενεργότερα και να προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.  

Παράλληλα βέβαια έχουμε να φέρουμε εις πέρας το σκληρό αγώνα που καθημερινά δίνουμε για την ολοκλήρωση των σπουδών μας ή για την ανεύρεση εργασίας (με τα ποσοστά της ανεργίας των νέων σε δυσθεώρητα ύψη) ή για την επιβίωσή μας μέσα σε περιβάλλον έντονης οικονομικής δυσπραγίας με χαμηλότατες αμοιβές! Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ για να βρω δουλειά, περνώντας από πολλές θέσεις εργασίας, σχετικές ή όχι με το αντικείμενο των σπουδών μου, οι περισσότερες με άσχημες συνθήκες εργασίας και μέτριες ή χαμηλές αμοιβές! 

Με τους γονείς μου μακριά, ήταν ένας «δύσβατος» αγώνας «ζωής». Εξαιτίας αυτού του «αφιλόξενου» περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι νέοι προσπαθούμε να «στήσουμε» τη ζωή μας, ίσως η αδιαφορία μας για τα αυτοδιοικητικά είναι σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη. Δεν είναι όμως κάτι που πρέπει να συνεχιστεί… Αν δεν περάσουμε από την γκρίνια και τα παράπονα, στην ενεργοποίηση και στην προσπάθεια, αν δεν αντικαταστήσουμε το ρόλο των θεατών με το ρόλο των πρωταγωνιστών, αν δεν ασχοληθούμε ενεργά με τα (έστω τοπικά) κοινά, ούτε ανανέωση, ούτε βελτίωση θα υπάρξει. 

Η απόφαση μου να συμμετάσχω στις επόμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το «νέο», την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο το Γιώργο Αράπογλου – έναν αξιόλογο και ικανό, κατά γενική ομολογία, συμπολίτη μας , επαγγελματικά καταξιωμένο, χωρίς καμία κομματική καταβολή ή εξάρτηση – οφείλεται κυρίως στις παραπάνω σκέψεις και προβληματισμούς μου. Και θα ήθελα να καλέσω κάθε νέο της πόλης μας, που αντιμετωπίζει την ενασχόληση με τα αυτοδιοικητικά αδιάφορα ή επιφυλακτικά, να το σκεφτεί ξανά…