Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ο Γ. Αράπογλου απαντά στα 30 σημεία του Α. Βασιλόπουλου...

Παραθέτουμε ένα σύντομο απόσπασμα από την τοποθέτηση/απάντηση του Γ. Αράπογλου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (27/05), στον «απολογισμό» του δημάρχου, για τα όσα έκανε τους 9 πρώτους μήνες της θητείας του…

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «νέο» της «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας» ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Γ. Αράπογλου: «Να ξεκινήσω λέγοντας ότι σήμερα ο κ. Βασιλόπουλος έδειξε μια ανάγκη απόσπασης επαίνων και μπράβο, ζήτησε από τον κ. Πλάτανο να του πει «μπράβο» για το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και αφιέρωσε 25 λεπτά από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μας διαβάσει αυτά τα 30 σημεία… Αν περιμένατε το μπράβο, εγώ σας το δίνω… «Μπράβο κ. Δήμαρχε», κάνατε αρκετά σε αυτούς τους πέντε μήνες, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που λέει ότι δεν κάνατε τίποτε. 

Το ερώτημα είναι αν αυτά που κάνατε είναι αρκετά, ή αν υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν. (…)

Αυτό που εγώ κρατάω από την τοποθέτησή σας είναι ότι σε πέντε μήνες έχετε κάνει τριάντα «μικρά θαύματα». 

Αν στους πρώτους πέντε μήνες που διοικείτε ουσιαστικά όπως είπατε εσείς, καταφέρατε τόσα πολλά πράγματα και εντυπωσιακά έτσι όπως μας τα παρουσιάσατε, αναμένω όμως ότι σε πέντε χρόνια και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει μια Διοίκηση στην Περιφέρεια η οποία δεν είναι εχθρική, μάλλον φιλική κομματικά προς εσάς, και μια Κυβέρνηση το ίδιο, φαντάζομαι ότι αυτό που μας αφήνετε να πιστέψουμε και να ελπίζουμε, είναι ότι θα κάνετε το Δήμο μας πρότυπο Δήμο, θα τον κάνετε τον καλύτερο Δήμο της χώρας, για να μην πω θα τον κάνετε Παρίσι. Το κρατάω… και περιμένω να το δω να πραγματοποιείται! Θέλω πάντως να θυμίσω εδώ σε όσους παρακολουθούσαν το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι και μια άλλη Δήμαρχος τους πρώτους μήνες Διοίκησής της, είχε δηλώσει ότι «κάναμε θαύματα». Όσοι είναι παρόντες και ήταν στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα το θυμούνται. (…) 

Εύχομαι να μην ακολουθήσετε κι εσείς το παράδειγμά της γιατί τα θαύματα τελείωσαν πολύ γρήγορα. Όχι ότι έφταιγε μόνο η ίδια, αλλά τελείωσαν γρήγορα τα θαύματα. Θέλω να πω ότι σε αυτά τα τριάντα εντυπωσιακά πράγματα που κάνατε, να αναγνωρίσουμε και τη μικρή, ελάχιστη συμβολή της αντιπολίτευσης, να παραδεχτούμε ότι έχετε και μια καλή αντιπολίτευση. Δεν θέλω να ευλογώ τα γένια μας, αλλά νομίζω ότι είναι γενική παραδοχή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές (…) 

Να θυμίσω ότι η αρχική εισήγηση για το κυλικείο που είπατε πόσα λεφτά κερδίζει ο Δήμος, ήταν στις 8.000 € ενοίκιο, η αντιπολίτευση και εγώ προσωπικά επιμείναμε να ανέβει, αν έχω ενημερωθεί σωστά είμαστε στις 13.000. Νομίζω ότι βοήθησε σε αυτό η αντιπολίτευση. Αν ξεκινάγαμε από τις 8.000 μπορεί να ήμασταν στις 10.000 τώρα ή στις 11.000. 

Ή για το δεκατιανό που επικαλεστήκατε να υπενθυμίσω ότι η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η δική μας παράταξη «τσιγκλούσε» συνέχεια γι” αυτό το θέμα από την πρώτη στιγμή, όπως θα θυμάται ο κ. Κουμαριανός. Όσον αφορά τα ερωτήματα, για να πάω στα ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν, είναι ότι ωραία αυτά τα τριάντα «μικρά θαύματα», περίμενα να ακούσω όμως και για άλλα σοβαρά θέματα τι έχετε αποφασίσει, ας πούμε για το θέμα του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ που υπάρχει μια εκκρεμότητα. Θα κατεδαφιστεί όπως είπατε; 

Το θέμα της κατάληψης τι έχετε σκεφτεί; 

Το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ είναι ένα σοβαρό θέμα, αν είχα ενημερωθεί σωστά είχατε πει ότι έχετε ένα δικό σας σχέδιο για το γήπεδο που μπορεί να γίνει μέσα στο χώρο, δεν άκουσα καμία κουβέντα τι σκέφτεστε τι σκοπεύετε γι” αυτό το θέμα. 

Για την καθαριότητα, η οποία όσες προσπάθειες έχουν γίνει που περιγράψατε ακόμη νομίζω ότι δεν είναι σε ικανοποιητικό βαθμό. 

Ο συμπαραστάτης του δημότη – και έρχομαι στο ερώτημα που είχα για τη σημερινή συνεδρίαση- δεν μας έχετε πει τίποτε για το θέμα αυτό του συμπαραστάτη του δημότη. Επιτρέψτε μου δέκα δευτερόλεπτα να σας διαβάσω μια δήλωση της Περιφερειάρχη Αττικής της κας Δούρου που λέει “… ο θεσμός του Συμπαραστάτη αποτελεί ασπίδα προστασίας των πολιτών και εγγύηση χριστής Διοίκησης, ενδυναμώνει τη λογοδοσία” – αναφέρεται και στην Επιτροπή διαβούλευσης, αλλά εγώ εστιάζω στο θεσμό του Συμπαραστάτη… “ο θεσμός αυτός ενδυναμώνει τη λογοδοσία και τη διαφανή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δυνατότητα των πολιτών να καταγγέλλουν την κακοδιοίκηση είναι στοιχείο εμβάθυνσης του δημοκρατικού διαλόγου και ελέγχου. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη στελεχώσει τους δυο θεσμούς”. 

Ένα ερώτημα, που ήταν και το κύριο ερώτημά μου για σήμερα, τι έχουμε κάνει με τον Συμπαραστάτη του δημότη. Γιατί έχουμε φτάσει Μάιο και δεν ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για ένα τόσο σημαντικό θεσμό. 

Άλλο θέμα που θα ήθελα να ρωτήσω αφορμή μου έδωσε ο Δήμαρχος και επειδή ακούω συχνά παράπονα, είναι για το θέμα των ΚΑΠΗ. 

Γνωρίζουμε ότι τα ΚΑΠΗ λειτουργούν μόνο πρωινές ώρες και μόνο καθημερινές, γιατί δεν κάνουμε μια προσπάθεια να λειτουργούν και κάποια απογεύματα, ή και κάποιο Σάββατο ενδεχομένως. 

Για το θέμα του κυλικείου που στείλατε στη Δικαιοσύνη. Μπορείτε να μας πληροφορήσετε κ. Δήμαρχε πότε έφυγε για τον Εισαγγελέα ο φάκελος για το κυλικείο; Να μας πείτε την ημερομηνία. Επίσης άλλη μια ερώτηση. 

Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι κάνουμε προμήθειες φέτος μειωμένες κατά 30%. Επειδή είναι ένα σημαντικό θέμα αυτό που αναφέρει, θα ήθελα αν μπορεί να μας φέρει συγκεκριμένα παραδείγματα. Δηλαδή την ίδια προμήθεια που είχε γίνει κάποια στιγμή το ’14 ή πιο παλιά, η ίδια προμήθεια το ’15 με τις ίδιες προδιαγραφές και να φαίνεται η διαφορά τιμής 30%. Νομίζω είναι σημαντικό (…) 

Όσον αφορά το θέμα της διάρκειας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν άκουσα κάποια απάντηση από εσάς στο θέμα που έθεσε ο κ. Πλάτανος (…)».