Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Στάθι και οίκτιρον (στάσου και δάκρυσε)

Γράφει ο Λευτέρης Πλάτανος* 

Φίλες και φίλοι, δημότες και δημότισσες, η σημερινή διοίκηση διανύοντας τον ένατο μήνα διοικητικής μοναξιάς, αρχίζει σιγά – σιγά να ξεπερνά τον «ψυχολογικό χρόνο», φέρνοντάς μας στη μνήμη – με τρόμο – το κακό παρελθόν και κάνοντάς μας να καρτερούμε με αγωνία ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. 

Η «αδράνεια» και η «απραξία» σε όλο της το μεγαλείο. Μετά τους «νεφελώδεις» σχεδιασμούς, τις λαϊκές συνελεύσεις των δέκα ατόμων στις «εσχατιές» του δήμου, τον «ακτιβισμό» σε βασικά ζητήματα, «περιφρουρούμενοι» συνεχίζουν στο μοναχικό τους δρόμο, θεωρώντας ότι η «μαγκιά» θα τους βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους. Όπου και να σταθεί κανείς, εκτός από τα πικρά παράπονα των δημοτών, δεν εισπράττει τίποτα άλλο. Η πόλη συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκές «ναρκοπέδιο» σκουπιδιών. Οι «παιδικές χαρές», οι «παιδικοί σταθμοί» (π.χ. Κάτω Κουκλάκι), οι «εσχατιές» του δήμου, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις, αφού τα χόρτα έχουν γίνει δάσος… 

 Η μέριμνά τους δεν φτάνει μακρύτερα από τα «δύο μέτρα» της πόρτας του Δημαρχείου. Τα διότι είναι πολλά, όλα όμως συρρέουν σε μία κοίτη. Σε μία απλή εξίσωση με δύο όρους και ένα ίσον: «αδιαφορία» ίσον «εγκατάλειψη». 

Γήπεδο, κυλικείο Νεκροταφείου, Κένταυρος, Ηρώδειο Πάρκο, Πολυχώρος Δροσίνη, Άλσος… Τα έσοδα λιγοστά, τα έξοδα διογκωμένα. Οι απλήρωτες υποχρεώσεις του δήμου μέχρι 31/12/14 ξεπερνούν τα 3.000.000€. Χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί εκείνες που βρίσκονται σε επεξεργασία. Οι τριμηνιαίες εκθέσεις ακόμη να φανούν. 

Ο συμπαραστάτης του δημότη όνειρο θερινής νυκτός! Τα πολιτικά αποθέματα μειώνονται δραματικά. Το ρολόι γυρίζει αντίστροφα. 

Ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί με «εφετζίδικα» ψηφίσματα. Η πυξίδα πλεύσης βυθίστηκε στο πέλαγος. Επικράνθη και ξανά επικράνθη, πολλάκις; 

* Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, 
δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό
"νέο - Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία"
Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας