Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Συμπαραστάτης του Δημότη… Ένας αναξιοποίητος Θεσμός

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελινός

Η ύπαρξη του «Συμπαραστάτη» είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε με τον «Καλλικράτη» (άρθρο 77) αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα από το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. 

Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» αποτελεί ανεξάρτητο όργανο διαμεσολαβητικής επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άμεσα θιγόμενοι πολίτες και επιχειρήσεις από κακοδιοίκηση (maladministration) των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων του Δήμου και η λειτουργία του αποσκοπεί στην βελτίωση της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010 η επιλογή του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών.
Έχουν παρέλθει έξι (6) μήνες από την εγκατάσταση της νέας διοίκησης και δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία για το θέμα αυτό. Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται με απόφαση η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία. 

 Η λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης διέπεται από τις αρχές της νομιμότητας, της αμεροληψίας, της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων Επιλέχθηκε για να «αντικαταστήσει» την αντίληψη η οποία εμπεριέχεται στην φράση «τα παράπονά σου στο Δήμαρχο», παρακάμπτοντας έτσι την στρέβλωση της ταύτισης στο πρόσωπό της Διοίκησης της ιδιότητας του ελέγχοντος και ελεγχόμενου. 

Η ανάγκη ύπαρξης και ο ρόλος του θεσμού αυτού καθορίστηκαν με το ψήφισμα 80 (1999) και την σύσταση 61/1999 του Συμβουλίου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών Διαμεσολαβητών/Συνηγόρων στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, με την οποία καλούνται τα κράτη και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές να τηρήσουν τις “Αρχές που διέπουν τον θεσμό του τοπικού και περιφερειακού διαμεσολαβητή”. Παραμένει απορίας άξιο πως ένας θεσμός για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, που προβλέπεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, να μην τυγχάνει εφαρμογής στο Δήμο μας από τις δύο τελευταίες διοικήσεις, σχετική αρθρογραφία είχε γίνει και το 2011. 

 Τα δικαιώματα δεν είναι κάτι αφηρημένο και η προάσπισή των ανατίθεται ορισμένες φορές σε πετυχημένους ανεξάρτητους οργανισμούς (π.χ. Συνήγορος του Πολίτη). Αρμοδιότητα του «Συμπαραστάτη» είναι να δέχεται τις καταγγελίες, να εξετάζει τη βασιμότητα των και να διαμεσολαβεί για την εξεύρεση λύσεων τυχόν κακοδιοίκησης, αν η λύση δεν ικανοποιεί τον καταγγέλλοντα τότε έχει υποχρέωση να συνεχίσει τη διαμεσολάβηση. 

 Το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου έχει υποχρέωση να ασχοληθεί ουσιαστικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, να εφαρμόσει την υπάρχουσα νομοθεσία και να λειτουργήσει στην πόλη μας τον θεσμό του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης». Η Διοίκηση πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες με προκήρυξη της θέσης και τη λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο».