Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Το λαϊκίζειν εστί "χυδαιολογείν"

Γράφει η Ανδριανή Οικονόμου*

Στις δημοκρατίες που η αμεσότητα της έκφρασης και της επιλογής έχει χάσει πλέον το νόημα της για λόγους πρακτικούς, δηλαδή για λόγους πληθυσμιακούς, η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και θα έπρεπε να είναι και σήμερα ο βασικός πυλώνας της δημοκρατικής αντίληψης και πρακτικής. 

Στην τοπική κοινωνία θα έπρεπε να υπάρχει έδαφος για ανοικτό διάλογο, κατανόηση, δημιουργία δεσμών μεταξύ ανθρώπων που έχουν πρώτιστα κοινά, αλλά και διαφορές που απλά διανθίζουν τα κοινά τους. Συμμετοχή είναι η δυνατότητα να εκφράσει ο πολίτης την άποψη του και να συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις αυτών που τον διοικούν, χωρίς να ανήκει στο «χώρο» τους ή σε κάποια φίλα προσκείμενη «συλλογικότητα». 

Αλληλεγγύη είναι η στάση ζωής όσων ενδιαφέρονται και για ζητήματα που αφορούν τους υπόλοιπους και προσπαθούν να δώσουν λύσεις, είτε με την εργασία τους είτε με τις γνώσεις τους, είτε με το λόγο τους. Δημοκρατία είναι η τέλεια πολιτειακή δομή όπου όλοι ακούγονται και όλοι μπορούν να πουν την άποψή τους, γιατί είναι σίγουροι ότι οι υπόλοιποι ακούνε πραγματικά και δεν κατευθύνονται από συμφέροντα και στείρες κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις. Στην τοπική μας κοινωνία, στην πόλη μας, ως συμμετοχή προβάλλονται οι συναθροίσεις σε πανηγύρια και θεάματα και οι συνευρέσεις σε κλειστούς κύκλους αποφάσεων. 

Ως αλληλεγγύη εξαίρεται η αδάπανη παροχή εργασίας και η κάλυψη κοινωνικών αναγκών από τους πολίτες, οι οποίοι φορολογούνται σκαιά για να καλύπτει το κράτος τις ανάγκες αυτές. Ως κοινωνική πολιτική διατρανώνεται η παροχή δημοτικών χώρων σε ιδιώτες, που εκμεταλλεύονται επιστήμονες για ένα κομμάτι ψωμί. 

Ως αγάπη προς το συνάνθρωπο εμφανίζεται η παροχή συσσιτίου που τον πείθει ότι είναι φτωχός, μα δεν του φταίει το σύστημα που τον ταΐζει αλλά ο συνάνθρωπος του, που δεν φτωχοποιήθηκε ακόμη. «Άριστοι» αυτής της πόλης, διοικούντες και συν αυτοίς σταματήστε να κάνετε τους πολίτες εχθρούς μεταξύ τους, με εμφυλιοπολεμικές ιαχές και κορώνες μίσους. Σταματήστε να καλύπτετε πληγές που έχουν υποτροπιάσει. Είναι καιρός να μιλήσουμε πολιτικά. Ας αρχίσουμε από σήμερα. Ας αρχίσουμε από εδώ που γεννηθήκαμε. 

Άμεση δημοκρατία τώρα. 

* Γραμματέας Π. Σ. του συνδυασμού "νέο" - Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία