Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός απόδρασης!

Γράφει ο Λευτέρης Πλάτανος* 

Έχουν περάσει 100 ημέρες διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής (Δύναμη Πολιτών). Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι κάτι θα άλλαζε στο δήμο και η κατάσταση σιγά, σιγά θα καλυτέρευε. Δυστυχώς οι ελπίδες των δημοτών εξανεμίσθηκαν πολύ γρήγορα, γιατί τα «παχιά λόγια» του προεκλογικού τους προγράμματος πήγαν περίπατο. Μάλλον ετοιμάζουν αναμόρφωση του προγράμματός τους. 

Γιατί διαπιστώνουμε ότι η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η δημιουργικότητα έχουν εξαφανισθεί. «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»…, και τα πρώτα δείγματα, δυστυχώς, μας δείχνουν ότι προς τη μεριά του «Μανωλιού» πάνε. Γιατί; Πριν ακόμη ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, «αναμόρφωσαν» 45 κωδικούς (στην εφαρμογή του πόσες αναμορφώσεις θα κάνουν;). Έχουν φέρει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη (π.χ. τέλη τραπεζοκαθισμάτων) και στα τέλη νεκροταφείου. Μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν επαρκώς οι παιδικοί σταθμοί. Έχουν διατηρήσει τα χαράτσια στις αθλητικές/πολιτιστικές δραστηριότητες και τα ΚΑΠΗ, κλπ. 

 Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρέπει να κοιτάς τα απαραίτητα, δεν κάνεις φιέστες (1.000 ευρώ για μία βραδιά με «μπάντα»), ούτε γραφεία Τύπου με 10.000 ευρώ, ούτε αυξάνεις το ποσό των ειδικών συνεργατών από 60.000 σε 80.000 ευρώ (για να εξυπηρετήσεις τη στενή κομματική – παραταξιακή πελατεία;). Η καθημερινότητα παραμένει «βουλιαγμένη» (σκουπίδια, ξεχασμένες γειτονιές). Επίσης έχουν φέρει και έχουν ψηφίσει έναν προϋπολογισμό «ναυάγιο». Χωρίς πυξίδα πλεύσης. Χωρίς κανένα έργο. Έναν προϋπολογισμό που διακατέχεται από τα στοιχεία της απόδρασης: ασάφεια, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, αλλά με μπόλικο μπόλιασμα κομματικής δημαγωγίας. Από «αρχιτέκτονες» του λάθους μάλλον… «μαστροχαλαστές»! 

Επειδή οι μέρες είναι «αμολυτές» και οι νύχτες μεγάλες και κυκλοφορούν και «καλλικάντζαροι», ίσως το φωτεινό αστέρι τους παραδειγματίσει και συνέλθουν. 

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος!!! 

* Γραμματέας Δ.Σ., 
Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού
"νέο" - "Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία"