Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Πολλαπλά ατοπήματα...

Γράφει ο Χάρης Τσούλας

Ήδη βρισκόμαστε δύο μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου μας από τη “Δύναμη Πολιτών” και τον κ. Άρη Βασιλόπουλο. Και παρότι μπορεί κάποιος να πει- και ίσως να έχει δίκιο- πως είναι νωρίς για να μιλήσουμε οριστικά, μπορούμε εντούτοις να βγάλουμε κάποια αρχικά συμπεράσματα. Τα πρώτα δικά μου συμπεράσματα έχουν να κάνουν με κάποια πολιτικά ατοπήματα στα οποία έχει υποπέσει η Διοίκηση στην ως τώρα πορεία της. 

Και παρότι είναι γνωστό πως ανήκω σε άλλη παράταξη, θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός. Τα συγκεκριμένα ατοπήματα είναι τα εξής: 

Aτόπημα πρώτο: Στο πρώτο κατ ουσία δημοτικό συμβούλιο, η διοίκηση απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για τις θέσεις που εδικαιούτο σε όλα τα νομικά πρόσωπα, επιμένοντας στη δική της πρόταση. Αυτό εμπεριείχε την τοποθέτηση επιλεκτικά στελεχών από την πλευρά της αντιπολίτευσης στα διάφορα νομικά πρόσωπα του Δήμου, ακόμα και χωρίς να ερωτηθούν κάποιοι από τους επικεφαλής της (όπως είχε αναφέρει για παράδειγμα ο κ. Κόντος). Η συγκεκριμένη περίσταση αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία “unfair play” από την πλευρά της πλειοψηφίας, έχοντας ως αποτέλεσμα την μη πλήρωση των θέσεων μέχρι και σήμερα. 

Ατόπημα δεύτερο: To ζήτημα των παιδικών σταθμών. Έχουμε φτάσει στο Νοέμβριο και ακόμα οι παιδικοί σταθμοί της πόλης μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς τη λειτουργία τους. Δεν παραγνωρίζει κανείς το ότι η οικονομική κρίση και οι περιστολές των κοινωνικών δαπανών έχουν φέρει και δυσχέρεια, όμως αυτό δεν αποτελεί πανάκεια. Σε άλλους Δήμους έχει ήδη από τον Σεπτέμβριο διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους, χωρίς να λείπει μάλιστα και εκεί η αιτιολόγηση των νέων δημοτικών αρχών και της οικονομικής δυσπραγίας. Όμως δεν είδαμε μόνο αυτό. Σε ένα από τα δημοτικά συμβούλια είδαμε την Διοίκηση να προτείνει την τόσο δυσλειτουργική όσο και μη νόμιμη χρήση εθελοντών ως προσωρινό προσωπικό στους σταθμούς μέχρι να επιλυθούν τα όποια προβλήματα. Και όχι μόνο αυτό αλλά είδαμε και κάποιους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να “βγαίνουν στα κάγκελα” και να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως θα “παρανομήσουν όταν και όπως θελήσουν”, αιτιολογώντας την πρόταση αυτή, εγκαλώντας παράλληλα όσους μιλούσαν για την ανάγκη νομιμότητας.

Όμως πέρα από τα όποια ζητήματα νομιμότητας ή παρανομίας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η λειτουργία υπηρεσιών με εθελοντές δεν είναι αποτελεσματική και ενέχει κινδύνους, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονούμε και την αρνητική στάση που λίγες μέρες πριν κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια παρόμοια πρόταση του Υπουργού Παιδείας περί εθελοντικής εργασίας εκπαιδευτικών. Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να αναφέρω το ότι το ζήτημα φέρεται να παίρνει λύση καθώς με υπουργική απόφαση στα τέλη Οκτωβρίου(22 του μηνός για την ακρίβεια), η οποία υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, καλύπονται οι 14 από τις 15 θέσεις στους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας, γεγονός που καταδεικνύει πως το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συγκλήθηκε στις 27 Οκτωβρίου για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ουσιαστικά άνευ ουσίας καθώς η διοίκηση όφειλε να γνωρίζει και να πράξει τα δέοντα ήδη από το προηγούμενο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου αντί να το οδηγήσει τότε σε απόσυρση. 

 Ατόπημα τρίτο: H ανακοίνωση της διοίκησης μέσω δελτίου τύπου μετά την διαρροή- πριν την επίσημη ανακοίνωση- της απόρριψης της ένστασης του “νέο” και του Γιώργου Αράπογλου κατά του κύρους του αποτελέσματος των εκλογών. Πολιτικό ατόπημα καθώς το δελτίο τύπου εξεδόθη πριν από οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο αναφορά της είδησης τότε στα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ. Από την άλλη αυτό μαρτυρά και κάποιου είδους “σπουδή” ή ανακούφιση από την πλευρά της πλειοψηφίας μιας και το όλο ζήτημα έκλεισε θετικά για αυτή. Σε αυτό δεν θα έπρεπε να παραλείψω και το κλίμα που επικρατεί στα δημοτικά συμβούλια απέναντι στο Γιώργο Αράπογλου και την παράταξή του, που δεν είναι και το..πλέον θετικό από πλευράς της “Δύναμης Πολιτών” και κάποιων συμβούλων της με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά. 

Ατόπημα τέταρτο: O πολιτικός λόγος του Δημάρχου κ. Βασιλόπουλου στο Ηρώο, για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Μπορεί να μην αποτελεί θέμα καθημερινότητας του Δήμου ή πρακτικής υφής, δεν παύει όμως να είναι θέμα πολιτικής ουσίας. Βρέθηκα στην ομιλία και την παρακολούθησα με ενδιαφέρον. Δε θα σταθώ όπως κάποιοι στο έλασσον ζήτημα της “χαμένης τελευταίας σελίδας”, αλλά στην ουσία των λεγομένων. Προσωπικά ο λόγος δεν μου άρεσε. Θα περίμενα κάτι καλύτερο από έναν νέο ηλικιακά και πολιτικά άνθρωπο, επιστημονικά καταρτισμένο. Αντ αυτού, είδαμε έναν λόγο αμιγώς κομματικό, με αναφορές σε “σύγχρονες δυνάμεις Κατοχής” και σύγχρονους κατακτητές, παρομοιάζοντας ατυχώς τη σημερινή -δύσκολη μεν αλλά όχι ανάλογη με τότε- κατάσταση της χώρας μας με εκείνη της περιόδου 1940-44. Πέρα από αυτά περιείχε μονομερείς αναφορές στον Άρη Βελουχιώτη και την ΕΠΟΝ. 

Με άλλα λόγια δεν επρόκειτο για έναν λόγο ενωτικό αλλά πιο πολύ έχοντα στοιχεία παλιών δεκαετιών. Δεν θα απαιτούσα από το Δήμαρχο έναν από τους συνήθεις “εθνοσωτήριους” λόγους που όλοι έχουμε ακούσει επί πολλά χρόνια σε ανάλογους εορτασμούς, αλλά κάτι σύγχρονο, ανανεωτικό, μη διχαστικό που να αποπνέει όμως και τον ανάλογο σεβασμό στην περίσταση της μέρας. Και μπορεί να πει κάποιος πως πρόκειται απλά για μια ομιλία οπότε “σιγά τα ωά”, αλλά δεν είναι έτσι. Ακόμα και στα φαινομενικά πιο μικρά φαίνονται κάποια ψήγματα πολιτικής ουσίας και συμπεριφοράς. Ατυχής λοιπόν κατά την προσωπική μου άποψη ο εορταστικός λόγος του κ. Βασιλόπουλου σε όλο του το νόημα και τον συμβολισμό. 

 Ατόπημα πέμπτο: Το πιο πρόσφατο, η προ ολίγων ημερών εισαγωγή του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2015 με πρακτικό της Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, επί της προηγούμενης Διοίκησης Γαϊτανά! Εδώ βέβαια προκύπτουν εύλογα κάποιες απορίες, σκέψεις και προβληματισμοί. Κατ αρχάς η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από 4 άτομα, αντιβαίνοντας στη λογική της νέας διοίκησης περί συλλογικοτήτων και συλλογικών αποφάσεων. Επιπλέον προκύπτει το ερώτημα πως είναι δυνατό η νέα διοίκηση να μην έχει διαπιστώσει από τον Αύγουστο (ή από τον Σεπτέμβριο αν προτιμάτε) και μετά την ανάγκη βελτίωσης του συγκεκριμένου προγράμματος και των προτάσεών του και γιατί έγινε (αν έγινε) αυτό. Το πιο σημαντικό από όλα, στο πρακτικό δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αναφορά στον προϋπολογισμό. Έτσι λογικά έρχεται ο προβληματισμός αναφορικά με ποια διαβούλευση αυτός θα εισαχθεί. Αναμφίβολα αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη Οικονομική Επιτροπή και σαφώς και το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, που αναμένεται να συνεδριάσουν μέσα στις επόμενες μέρες. 

Όπως βλέπουμε, μέσα σε δύο μόλις μήνες δεν είναι και λίγα τα λάθη και τα πολιτικά ατοπήματα της νέας διοίκησης. Ίσως θεωρηθώ υπερβολικός, ίσως αυστηρός, όμως είναι αυτά που όλοι μας μπορούμε να παρατηρήσουμε, ανεξάρτητα από ποια οπτική γωνία τα βλέπουμε. Ας ελπίσουμε να περιοριστούν για το καλό της πόλης μας πάνω από όλα, διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας και τη εποικοδομητικά κριτική στάση μας.

* Φιλόλογος, Toμ. Παιδείας "νέο"