Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Για ό,τι γνωρίζουμε καλά

Γράφει η Ανδριανή Οικονόμου*

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε στην πόλη μας άτομα, παρατάξεις, συντάκτες τοπικού - και όχι μόνο - Τύπου, bloggers και «facebookers» να ασχολούνται ζωηρά με την κατατεθείσα ένσταση της δημοτικής παράταξης «νέο» και την κατατεθείσα αντένσταση της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Πολιτών». 

Όλοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κάνουν χρονικούς συσχετισμούς, σχολιάζουν το περιεχόμενο των δικογράφων, τα οποία όμως δεν έχουν στα χέρια τους, προδικάζουν την κρίση του δικαστηρίου και κυρίως εξυφαίνουν ευφάνταστα σενάρια συνεννοήσεων και παρεμβάσεων «υπέρτατων δυνάμεων» προς τη μία ή την άλλη έκβαση της παραπάνω εκλογικής δικαστικής διαμάχης. Στα παραπάνω, που με ενδιαφέρον παρακολουθώ κι εγώ, θα επισημάνω ελάχιστες παραμέτρους με την ελπίδα κάποτε να αρχίσουμε, έστω σε τοπικό επίπεδο, να μιλάμε για ό,τι γνωρίζουμε καλά και να ρωτάμε τους αρμόδιους για ό,τι δεν γνωρίζουμε: 

- Τα δικόγραφα που προσβάλλουν το εκλογικό αποτέλεσμα κατατίθενται και επιδίδονται μέσα στις νόμιμες προθεσμίες που ορίζει ο νόμος που διέπει την εκάστοτε διαφορά. Οι προθεσμίες εν προκειμένω στην εκλογική 

- διοικητική διαδικασία είναι συντομότατες (γι’ αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων) και η έναρξη τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μία σειρά διαδικαστικών πράξεων των αρμόδιων Πρωτοδικείων. 

- Το περιεχόμενο των ενστάσεων και αντενστάσεων οριοθετεί το αντικείμενο της δίκης. Το δικαστήριο αξιολογεί το επίμαχο εκλογικό υλικό και αποφασίζει επί των ενστάσεων και αντενστάσεων. 

- Τα δικόγραφα γνωστοποιούνται δια της επιδόσεως τους μόνον σε αυτούς κατά των οποίων στρέφονται ή υπέρ των οποίων ασκούνται και δεν δίδονται στην δημοσιότητα για κανένα λόγο. 

Τα μέλη της δημοτικής παράταξης «νέο» αποφασίσαμε ομόφωνα να προβούμε σε κατάθεση ενστάσεως αφού λάβουμε γνώση των δεδομένων του εκλογικού αποτελέσματος. Όταν αυτό επετράπη από το πρωτοδικείο καταγράψαμε τα δεδομένα και αποφασίσαμε ομόφωνα να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας και το κόστος προσφυγής στη δικαιοσύνη. 

* Νομικός, γραμματέας Π. Σ. του συνδυασμού "νέο" 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, τ. Σεπτεμβρίου