Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Η αρχή και η συνέχεια...

Γράφει ο Χάρης Τσούλας* 

Έχουμε μπει και τυπικά στη νέα δημοτική περίοδο 2014-2019, μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής την 31/8 στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. και τις δημαιρεσίες του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας την 7/9. 

 Μια νέα δημοτική περίοδος που κατ’αρχάς ευχόμαστε να μην έχει στα συμβούλια τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης, δηλαδή τις έριδες, τις αντεγκλήσεις, τα πάθη. Αντιθέτως ελπίζουμε αυτή τη φορά να πρυτανεύσουν ο διάλογος, ο πολιτικός πολιτισμός και η γόνιμη κριτική. Πέρα από τα ευχολόγια είναι στο χέρι κάθε δημοτικής παράταξης και ενός εκάστου δημοτικού συμβούλου να συμβεί αυτό. Υπάρχουν όμως και αρκετά θέματα ανοικτά, “κληρονομιά” της προηγούμενης κατάστασης. Ένα από τα σημαντικά είναι το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Το Ρυθμιστικό Αττικής -άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανέγερση του γηπέδου αλλά και τη διαχείριση του Άλσους – αποτελεί ήδη ψηφισμένο νόμο του κράτους και πλέον υπάρχει η αναμονή για την έναρξη των έργων. 

Όλες σχεδόν οι δημοτικές παρατάξεις πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης” έχουν ταχθεί υπέρ της κατασκευής τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να διαφυλαχθεί και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του Άλσους μας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η στάση της νέας Διοίκησης η οποία προεκλογικά ως “Δύναμη Πολιτών” φαινόταν να συντάσσεται εν μέρει με κάποια άρθρα του Ρυθμιστικού και να είναι σύμφωνη με την ανέγερση του γηπέδου. Μετεκλογικά όμως έχει δείξει την πλήρη διαφωνία της σε σχέση με το νομοσχέδιο και κάποιες επιφυλάξεις της αναφορικά με το γήπεδο. Σύμφωνα με όλα αυτά θα αποτελέσει ερωτηματικό η στάση της παράταξης του κ. Βασιλόπουλου αφού και ως Διοίκηση του Δήμου μας πια θα χρειαστεί να λάβει συγκεκριμένες θέσεις. Ένα ακόμα “καυτό θέμα” είναι το πρόσφατα ανακινηθέν ζήτημα της εκμίσθωσης του ανθοπωλείου στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Νέας Φιλαδέλφειας. 

Πιο συγκεκριμένα, η προηγούμενη Διοίκηση προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμίσθωση λίγες μέρες πριν “παραδώσει τη σκυτάλη”, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση της νέας Διοίκησης και την αποστολή εξωδίκου. Αυτό καταδεικνύει πως θα είναι σχεδόν βέβαιη – σε επίπεδο άσκησης πολιτικής τους πρώτους τουλάχιστον μήνες – η προσπάθεια ανάδειξης τυχόν λαθών ή παραλείψεων των μέχρι χτες διοικούντων από την πλευρά των νέων. Το κλίμα στις προχτεσινές δημαιρεσίες μπορεί να ήταν καλό όμως όλα τα προαναφερθέντα συνθέτουν ένα σκηνικό δαιδαλώδες και ενδιαφέρον, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτά ισχύουν πάνω κάτω σχετικά με την αρχή. 

Όμως εκτός της αρχής υπάρχει και η συνέχεια. Και η συνέχεια θα έχει ανάλογο ενδιαφέρον αν λάβουμε υπόψη μας ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της ένστασης που υπέβαλε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος “νέο” κατά του κύρους των αποτελεσμάτων του α” γύρου των εκλογών του περασμένου Μαΐου. Παρότι είμαι μέλος του συνδυασμού αυτού θα προσπαθήσω να κάνω μια κατά το δυνατό αντικειμενική και ψύχραιμη αποτίμηση. Κατ’αρχάς είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη και κάθε παράταξης να αμφισβητεί τα αποτελέσματα δια της νόμιμης δικαστικής οδού όταν μέσω της επανακαταμέτρησης έχει συλλέξει στοιχεία που καταδεικνύουν πως υπάρχουν ερείσματα για την αμφισβήτηση αυτή. Η ένσταση δεν αμφισβητεί τους δικαστικούς αντιπροσώπους, δεν λοιδορεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, δεν ακυρώνει ολόκληρη την εκλογική διαδικασία, ούτε προσβάλλει τους πολίτες όπως ατυχώς ανέφερε στην ανακοίνωσή της η παράταξη της πλειοψηφίας. Αντιθέτως βοηθά τους δημοκρατικούς θεσμούς, αφού συνεισφέρει στην τήρηση της ανόθευτης κρίσης των πολιτών, εφόσον βέβαια αποδειχτεί και δικαστικά ότι το αποτέλεσμα έπρεπε να είναι διαφορετικό λόγω λαθών ή παραλείψεων. 

 Λέγεται επίσης ότι η ένσταση δεν έχει καμία τύχη επειδή το ιστορικό προηγούμενο της πόλης μας το έχει αποδείξει αυτό (το 1975 και το 1978 όπου οι εκλεγμένοι δήμαρχοι εναντίον των οποίων έγιναν οι ενστάσεις επανεξελέγησαν με μεγαλύτερα ποσοστά). Όμως και το συγκεκριμένο σκεπτικό είναι λανθασμένο για τρεις λόγους: Πρώτον, οι τότε ενστάσεις είχαν υποβληθεί από τον συνδυασμό που είχε έρθει δεύτερος και με κάποια διαφορά έναντι του πρώτου. Τώρα την ένσταση την υποβάλλει ο τρίτος συνδυασμός έναντι του δεύτερου έχοντας παράλληλα στον νου πως οι διαφορές ήταν οριακές σε σχέση ακόμα και με τον πρώτο. Δεύτερον, η εποχή, οι συνθήκες αλλά κυρίως τα πρόσωπα του τότε είναι ολότελα διαφορετικά σε σχέση με το τώρα. Τρίτον, ισχύει αυτό που ανέφερα και προηγουμένως. 

Ότι δηλαδή οι διαφορές μεταξύ του τρίτου και του δεύτερου συνδυασμού (ακόμα και του τρίτου από τον πρώτο) είναι μικρές, ουσιαστικά οριακές οπότε αν τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί είναι επαρκή τα πάντα μπορούν να συμβούν. Θα ήθελα τέλος να αναφερθώ στην “αντένσταση” που υπέβαλλε η “Δύναμη Πολιτών” έναντι της ένστασης του “νέο”, θεωρώντας την λανθασμένη κίνηση καθώς η ένσταση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας – έχοντας καθόλα πολιτικά και όχι προσωπικά χαρακτηριστικά – στρέφεται έναντι του δεύτερου συνδυασμού, δηλαδή της “Ένωσης Δημοτών” του κ. Γεωργαμλή. Ουσιαστικά η “Δύναμη Πολιτών” και ο Δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος δεν είναι οι άμεσα θιγόμενοι οπότε είναι εν μέρει άτοπη και άκαιρη η δική τους “αντένσταση”. 

Και αυτό όμως θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δείχνουν πως οι μήνες που έρχονται θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας και τον Δήμο μας τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Οι εξελίξεις σε κάθε επίπεδο θα είναι αναμφισβήτητα πολλές και ραγδαίες. Το σημαντικότερο όμως είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και της ποιότητας ζωής στην πόλη μας ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα. 

* Πτυχιούχος ΦΠΨ, στέλεχος του τομέα Παιδείας του "νέο"