Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Τα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια και το νέο τοπίο...

 Γράφει ο Χάρης Τσούλας*

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν σημαντική σε ότι είχε να κάνει με τα του Δήμου μας καθώς είχαμε προγραμματισμένα δύο Δημοτικά Συμβούλια. Ένα για την προηγούμενη Δευτέρα 14/7 και ένα για την προηγούμενη Τετάρτη 16/7. Ειδικά το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ήταν εξόχως σημαντικό καθώς σε αυτό θα γινόταν ο απολογισμός έργου της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Όμως για μια ακόμη φορά μετατραπήκαμε σε παρατηρητές μιας αλγεινής εικόνας-σύνηθες φαινόμενο την τελευταία 4ετία- καθώς το εν λόγω συμβούλιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω έλλειψης απαρτίας δημοτικών συμβούλων! (ήταν μόλις 11 οι παριστάμενοι). Από την άλλη, στο εξίσου σημαντικό δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης (με 17 θέματα και 3 εκτός ημερήσιας διάταξης) είχαμε οριακή απαρτία (17 παριστάμενους) η οποία μάλιστα επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή.  

Εκτός αυτών, ένα θέμα (το 15ο) αποσύρθηκε πριν τεθεί προς ψήφιση! Αυτές είναι εικόνες που για το καλό της πόλης μας δεν πρέπει να επαναληφθούν την επόμενη πενταετία, στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για αντιπαράδειγμα, καθώς πεμπτουσία του να είναι κανείς δημοτικός σύμβουλος είναι η παρουσία, η έκφραση θέσεων και απόψεων, η ανάληψη ευθύνης μέσω της ψηφοφορίας και σίγουρα όχι η απουσία, παροδική ή διαρκής για οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο λόγο.Είθε τα πράγματα να είναι διαφορετικά στην επόμενη και μάλλον τελευταία συνεδρίαση της παρούσας δημοτικής περιόδου. Για αυτό το λόγο ελπίζω τα όσα είδαμε την περίοδο 2011-2014 να αποτελέσουν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα εφεξής. Γιατί πραγματικά η εικόνα των δύο τελευταίων συμβουλίων απεικονίζει περίπου τα όσα είδαμε και δεν έπρεπε να βλέπουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και όσα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναδούμε. Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω είναι η στάση των εκπροσώπων της “Δύναμης Πολιτών” στα περισσότερα από τα προς ψήφιση θέματα.

Και αυτό γιατί πολύ απλά από 1ης Σεπτεμβρίου η συγκεκριμένη παράταξη θα αποτελεί τη νέα μας δημοτική αρχή. Πέραν των 3 εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων που υπερψηφίστηκαν ομόφωνα όπως και κάποιων από τα τακτικά θέματα που υπερψηφίστηκαν επίσης ομόφωνα ή κατά μεγάλη πλειοψηφία (όπως το 9ο θέμα για την έγκριση απολογισμού εσόδων εξόδων του ΠΠΙΕΔ για το 2013, το 11ο για τη μεταβίβαση ή μη εκμετάλλευσης περιπτέρου επί των οδών Ελ.Βενιζέλου και Ρόδου στη Ν. Φιλαδέλφεια, το 12ο για την έγκριση της συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα Ε.Ε.Τ.Α.Α. “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, το 14ο για την έγκριση παραλαβής έργου για περιβαλλοντικές και ακουστικές παρεμβάσεις στις εργατικές κατοικίες και βελτιώσεις στις οδικές υποδομές για άτομα με αναπηρία και το 17ο για την έγκριση αποχαρακτηρισμού τετραγώνων του Δημοτικού Κοιμητηρίου) η στάση της “Δύναμης Πολιτών” ήταν η άρνηση και η μη έκφραση ξεκάθαρης άποψης μέσω της μη υπερψήφισης είτε με αποχή - συνηθέστερα- είτε με καταψήφιση. Και αυτό παρατηρήθηκε και σε ζωτικής σημασίας θέματα για το Δήμο και τους δημότες όπως πχ η έγκριση δαπάνης για την ανέγερση κτιρίου 2ου παραρτήματος του κέντρου προσχολικής αγωγής του Δήμού ή η έγκριση κοπής δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

Η κριτική μου δεν εστιάζει τόσο στα συγκεκριμένα θέματα καθαυτά όσο στο ότι μια παράταξη που σε λιγότερο από δύο μήνες θα κληθεί να διοικήσει το Δήμο μας φαίνεται μέσω της διαδικασίας ψηφοφορίας και της στάσης της εκεί να μην παίρνει ξεκάθαρη στάση για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που την αφορούν και τώρα ως μέρος της αντιπολίτευσης και που κυρίως θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει και μάλιστα πολύ σύντομα ως διοίκηση. Εκεί δεν θα μπορέσουν να εμφιλοχωρήσουν “ίσως”, “αλλά” και αποχές, θα χρειαστούν όμως δραστικές λύσεις. Και επειδή θα υπάρξουν και θέματα- “καυτές πατάτες” (πχ ρυθμιστικό, Άλσος, γήπεδο ΑΕΚ συν όσα ψηφίστηκαν αλλά θα πρέπει να τα εφαρμόσει η νέα αρχή η οποία δεν τα υπερψήφισε!) είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να ζητήσει τη συναίνεση της νέας αντιπολίτευσης -μέιζονος και ελάσσονος. Μια συναίνεση που η αλήθεια είναι δεν την έδωσε και η ίδια η “Δύναμη Πολιτών” μέχρι και την τελευταία στιγμή τώρα.

Προσωπικά και χωρίς να είμαι προκατειλλημένος, κακοπροαίρετος ή κακόπιστα διακείμενος, θα περιμένω την πορεία πολιτικής ωρίμανσης της μέλλουσας δημοτικής αρχής. Ο δρόμος βέβαια προς αυτό θα είναι δύσκολος καθώς είναι διαφορετικό να βρίσκεσαι στην ελάσσονα αντιπολίτευση και να καταψηφίζεις ή να καταγγέλεις από το να κληθείς να διοικήσεις πράγμα που σημαίνει λήψη δύσκολων και καμιά φορά δυσάρεστων αποφάσεων. Δεν ξέρω κατά πόσον η “Δύναμη Πολιτών” και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Άρης Βασιλόπουλος θα το επιτύχουν αυτό.ή όχι. Ο καιρός θα δείξει.
 
Γνωρίζω όμως ότι δεν θα πρέπει να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για το Δήμο μας, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Περίοδος χάριτος υπάρχει και πρέπει να υπάρξει για όλους αλλά όταν δηλώνει κάποιος πως είναι έτοιμος να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα θα πρέπει να το δείξει έμπρακτα ακόμα και πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. Ας ελπίσουμε αυτό να συμβεί -είτε το πιστεύουμε είτε όχι- για το καλό της πόλης μας πάνω απ' όλα. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα απ' ότι ήδη είναι.

* Πτυχιούχος ΦΠΨ, Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου με το συνδυασμό "νέο"- Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας