Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Γράφει ο Χάρης Τσούλας

Έχουν περάσει πλέον αρκετές μέρες από τη διεξαγωγή του Β” γύρου των Δημοτικών Εκλογών στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα που ως γνωστό έφερε αντιμέτωπους τη “Δύναμη Πολιτών” του Άρη Βασιλόπουλου και την “Ένωση Δημοτών” του Λύσανδρου Γεωργαμλή με τελικό νικητή και νεοεκλεγέντα Δήμαρχο τον Άρη Βασιλόπουλο.

Μπορούμε να εξάγουμε ήδη κάποια συμπεράσματα από αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Το πρώτο είναι η σαφής αποδοκιμασία της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Η 5η θέση και τα αρκετά χαμηλά ποσοστά αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Λάθη και παραλείψεις των προηγούμενων τρεισήμισι ετών στοίχησαν στη “Νέα Προοπτική” και την απερχόμενη Δήμαρχο.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι η ανάγκη των πολιτών για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της πόλης. Άνθρωποι που ήταν πρωταγωνιστές επί δεκαετίες στο τοπικό σκηνικό δεν επανεξελέγησαν και “πήγαν σπίτι τους”. Αντιθέτως είδαμε αρκετούς νέους και άφθαρτους ηλικιακά και πολιτικά να εκλέγονται ή να τα πηγαίνουν αρκετά καλά σε απόδοση.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι το κλίμα ήταν αρκούντως και ίσως υπερβολικά πολωμένο την εβδομάδα μεταξύ α” και β′ γύρου. Σε γενικές γραμμές είδαμε πάντως πως οι πολίτες “δεν χαρίζονται” και δεν διστάζουν να στείλουν “εκτός νυμφώνος” όποιον επιτελεί ελλειμματικά το έργο του, είτε είναι Δήμαρχος είτε Δημοτικός Σύμβουλος.

Κλείνοντας, σε ότι αφορά την παράταξή μας την “Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος -νέο”, παρά το γεγονός πως βρεθήκαμε οριακά εκτός β′ γύρου (μόλις για λίγες ψήφους) δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις με ορίζοντα πενταετίας και με διάθεση για εποικοδομητική αντιπολίτευση!