Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ο δήμος πρέπει να ορίσει το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελινός

Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στις μέρες μας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στο σύνολο των χωρών των βόρειων παράλιων της Μεσογείου Θαλάσσης. Τα προβλήματα είναι πολλά, σύνθετα και μεγάλα αλλά δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στην ενασχόληση του Δήμου με τους αλλοδαπούς συμπολίτες μας που κατοικούν μόνιμα με τις οικογένειες τους στη Φιλαδέλφεια –Χαλκηδόνα. Απαιτείται συστηματική και συλλογική δραστηριοποίηση για τις ανάγκες των μεταναστευτικών ομάδων που και αν και υπάρχει σχετική νομοθεσία από το 2010 δεν έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα από το Δήμο, γεγονός το οποίο έχει ως συνέπεια να μη ορισμό του Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών. 

 Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο προς το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία βάσει του Άρθρου 78 του Νόμου Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης». 

Σκοπός της δημιουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών είναι η καταγραφή και η διερεύνηση των αναγκών των μελών των μεταναστευτικών ομάδων που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, η υποβολή προτάσεων και η ανάπτυξη δράσεων υπέρ της κάλυψης των αναγκών αυτών, της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και της ένταξης των μεταναστών. Στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) πρέπει να συμμετάσχουν από 5 έως 11 άτομα με συγκεκριμένη προέλευση όπως: 

• μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, 

• εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των φορέων των μεταναστευτικών ομάδων καθώς και 

• εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων των οποίων η δράση σχετίζεται με ζητήματα ένταξης των μεταναστών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Πρόεδρος του ΣΕΜ ορίζεται ένας από τους Δημοτικούς Συμβούλους που μετέχουν σε αυτό, ενώ σύμφωνα με τις διαδικασίες του κανονισμού λειτουργία, τον οποίο πρέπει να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, θα επιλέγονται οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών ομάδων και των κοινωνικών φορέων αν υπάρχουν. Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών μπορεί να συμπεριληφθούν: 

• Η κατάρτιση ετήσιου προγράμματος δράσης: Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης καταρτίζεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει τις προβλεπόμενες δραστηριότητες με τις αντίστοιχες δαπάνες, σύμφωνα και με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου για τις δράσεις του ΣΕΜ, μετά από σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

• Η καταγραφή των αναγκών των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο και η αξιολόγηση τους. 

• Η γνωμοδότηση σχετικά με θέματα που απασχολούν τους μετανάστες είτε κατόπιν αίτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλων δημοτικών υπηρεσιών είτε με δική του πρωτοβουλία. 

• Η συνεργασία με άλλα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και με άλλους τοπικούς ή εθνικούς φορείς αρμόδιους για θέματα που απασχολούν τους μετανάστες και την Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να εγκρίνει κανονισμό λειτουργίας του ΣΕΜ και να ορίσει τα μέλη του. 

Η δραστηριοποίηση του ΣΕΜ θα συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη ενός κλίματος αλληλεγγύης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα μεγάλα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα της εποχής μας, συνθήκες που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός στο παρελθόν.