Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τι είχες Γιάννη... τι είχα πάντα

Γράφει ο Αλέξανδρος Δουβανάς*

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για ένα παιδί γιατί εκτός από τη διασκέδαση του προσφέρει και σημαντική ενασχόληση. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Ποιος είναι αυτός που θα αμφισβητήσεις ότι το παιχνίδι είναι ένδειξη ψυχικής υγείας και ανάπτυξης. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί αναπτύσσει τη σκέψη του, μαθαίνει να ανταπεξέρχεται σε δυσκολίες, οξύνεται η κρίση του, εξερευνά τον κόσμο, ζει σε φανταστικούς κόσμους που τους κατασκευάζει όπως θέλει, εκφράζει όλων των ειδών τα συναισθήματα. 

Το καλύτερο από όλα είναι το παιδί να παίζει ελεύθερα. Όταν ήμασταν μικρά παιδιά (30 χρόνια πριν) στις γειτονιές μας είχαμε τη δυνατότητα να βγούμε στο δρόμο και να παίξουμε χωρίς να κινδυνεύουμε, ούτε από τα αυτοκίνητα που διέσχιζαν το δρόμο. αλλά ούτε και από τον κάθε επικίνδυνο ψυχικά διαταραγμένο που πιθανώς θα μας ενοχλήσει. 

Τότε η πόλη μας δεν είχε τόσες παιδικές χαρά όσες σήμερα που να μπορούμε να τις επισκεπτόμαστε και να παίζουμε ανέμελα. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει προς το …χειρότερο. Αν και κάθε γειτονία του Δήμου μας έχει τουλάχιστον δύο(2) παιδικές χαρές, καμία από αυτές δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας για να χρησιμοποιηθεί από τους μικρούς μας φίλους. 

Πέρυσι την άνοιξη, ξαφνικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση, οι δημότες που είχαν μικρά παιδιά, επισκεπτόμενοι οποιαδήποτε παιδική χαρά, διαπίστωναν ότι είναι κλειδωμένη με λουκέτο. Επειδή όμως δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο για το λόγο της «απαγορευμένης εισόδου», στην καλύτερη των περιπτώσεων τα λουκέτα καταστρέφονταν για να ανοιχτεί η πόρτα και να μπορούν να μπουν οι μικροί μας φίλοι να παίξουν, στη χειρότερη περίπτωση όμως κάποιοι πιο ειδικοί, έσπαγαν τα κάγκελα της παιδικής χαράς για να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση σε όλους.

 «Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια». Αφού οι παιδικές χαρές δεν πληρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας, καθίστανται επικίνδυνες για όποιον τις χρησιμοποιεί και δεδομένου ότι δεν υπάρχει από κανέναν σαφή ενημέρωση, αναρωτιέμαι ποιος θα είναι υπεύθυνος για οποιοδήποτε τραυματισμό. Σπάζοντας τα κάγκελα και γενικότερα καταστρέφοντας την περίφραξη του περιβάλλοντος χώρου, δημιουργείται ένα επιπλέον έξοδο για την ανακατασκευή ή τη νέα περίφραξη, που καλείται ο Δήμος (δηλαδή όλοι εμείς) να καλύψει. Επιπλέον μια σπασμένη περίφραξη δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παιδάκι να ξεφύγει από τη γονική επίβλεψη και να βρεθεί στο δρόμο αλλά και σε άπειρο πληθυσμό να επισκεφτεί την παιδική χαρά οποιαδήποτε ώρα μέσα στο 24ωρο. 

Η εικόνα μιας εγκαταλελειμμένης παιδικής χαράς την επόμενη ημέρα είναι φρικιαστική. Σύριγγες χρησιμοποιημένες και προφυλακτικά πεταμένα καθώς και κόπρανα αδέσποτων ζώων, βρίσκονται πεταμένα εκεί που παιδάκια θα έρθουν να παίξουν με τα χώματα. Ο χώρος αυτός που θα έπρεπε να προσφέρει πλήθος ερεθισμάτων, μαθησιακών εμπειριών και παιδικών αναμνήσεων στην προσωπική ιστορία του κάθε παιδιού, σήμερα είναι πλέον εφιάλτης για τους γονείς που φέρνουν το παιδί τους να παίξει και το θέτουν σε κίνδυνο. Αν και αυτά ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο, τίποτε δεν άλλαξε μέχρι και σήμερα που σε λίγες μέρες ξεκινάει η Άνοιξη.. 

Η παιδική χαρά θεωρείται ο πιο συνηθισμένος χώρος παιχνιδιού και συναναστροφής των παιδιών εκτός του παιδικού τους δωματίου. Στην παιδική χαρά αναπτύσσεται και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η ανεξαρτησία, αφού το παιδί δοκιμάζει τις δυνάμεις του και πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του. Επίσης το παιδί αποκτά καλύτερη συναίσθηση του εαυτού του και των ορίων του και ενσωματώνεται κοινωνικά μέσα από την συναναστροφή του με άλλα παιδιά, μαθαίνοντας τι σημαίνει μοίρασμα και σεβασμός στον άλλον. 

 Αν μια παιδική χαρά προσφέρει τόσα πολλά στους εκκολαπτόμενους πολίτες μας τότε γιατί δεν ολοκληρώνεται το έργο αυτών που θα έπρεπε να το έχουν αναλάβει; Μήπως τελικά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πολίτες ανεξάρτητους και με αυτοπεποίθηση και σεβασμό απέναντι στους άλλους. Βέβαια παρέλειψα να τονίσω ότι όλα τα παραπάνω που δυνητικά προσφέρει μια παιδική χαρά στους μελλοντικούς πολίτες της, τα προσφέρει και ένας Δημοτικός παιδότοπος.

*Toμ. Υγείας & Εθελοντισμού του συνδυασμού "νέο - Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία"