Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Γήπεδο για τους δημότες

Γράφει ο Γιάννης Κατωπόδης *

Εκτός του πασίγνωστου στην Ελλάδα και ίσως και στο εξωτερικό λόγω της εμβέλειας του ονόματος της ΑΕΚ θέματος του γηπέδου της, είναι γνωστό σε όλους σχεδόν τους συνδημότες μας ότι ο δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας αποτελεί ίσως το μοναδικό Δήμο στην Ελλάδα ο οποίος δεν έχει γήπεδο για τους δημότες του και τη νεολαία του. 

Επτακόσιες περίπου οικογένειες που έχουν παιδιά που αθλούνται, τρεις τοπικοί σύλλογοι (Άτταλος, Χαλκηδονικός και Ευ Αγωνίζεσθαι, αλλά και άλλοι σύλλογοι που υποδέχονται πολλά παιδιά από το δήμο μας όπως η ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο σάλας και ο ερασιτεχνικός Απόλλωνας Σμύρνης) εξαναγκάζονται σε διωγμό και ζητιανιά σε όμορους αλλά και πολύ απομακρυσμένους δήμους προκειμένου να βρουν γηπεδικές υποδομές με πολύ υψηλό κόστος σε χρόνο και χρήμα, όταν το δημόσιο αγαθό του αθλητισμού πλέον προσφέρεται ακόμη και στο τελευταίο χωριό της επικράτειας, αλλά δεν προσφέρεται σε ένα δήμο της Αττικής από τους πιο παλιούς και παραδοσιακούς στον αθλητισμό και τον πολιτισμό γενικότερα. H λύση που προτείνουμε όχι μόνο θα έλυνε το πρόβλημα των διαφυγόντων εξόδων αλλά θα πρόσθετε και έσοδα στο δήμο σε μια περίοδο που τα έχει απόλυτη ανάγκη. Το οικόπεδο ανήκει στον ΟΣΚ και βρίσκεται κάτω από το νεκροταφείο ενώ είναι μεγάλο σε μέγεθος για να υποδεχθεί τέτοιες εγκαταστάσεις. 

Όπως έγινε και με το μικρό γηπεδάκι που προπονείται ο Άτταλος στο φουγάρο και το κλειστό του μπάσκετ στην Εθνική οδό που προπονείται η ΦΕΑ και η ΑΕΚ (ανήκουν στον ΟΣΚ αλλά η διαχείρισή τους γίνεται από τη δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή) έτσι και με αυτό το μεγάλο οικόπεδο, ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο μπορούμε μέσω του ΟΣΚ να κατασκευάσουμε ένα γήπεδο που θα το διαχειρίζεται η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή προς όφελος των δημοτών αθλητών μας και του δήμου μας γενικότερα. Το μοντέλο και η μέθοδος που προτείνουμε έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από προηγούμενες διοικήσεις στο δήμο μας και λειτουργεί ικανοποιητικά. 

Το οικόπεδο υπάρχει. Το σχέδιο υπάρχει. Λείπει η χρηματοδότηση και η βούληση από το δήμο. Αν εξασφαλίσουμε μια χρηματοδότηση της τάξης των 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΑΙΘ, μέσω του ΟΣΚ, πράγμα εφικτό, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί στο άμεσο μέλλον. Γιατί ο δήμος είμαστε εμείς οι ίδιοι και ο δήμαρχος, ας ελπίσουμε, αρωγός μας. 

Σημ. Η πρόταση για δημοτικό γήπεδο, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το σχέδιο για το νέο γηπεδο της ΑΕΚ

*Τομ. Παιδείας & Νέων Τεχνολογιών του συνδυασμού "νέο - Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία"